Стан і тенденції розвитку ринку електронних платежів в Україні: висновки для його державного регулювання - Васильців , Тарас Григорович; Лупак, Руслан Любомирович; Наконечна, Наталія Володимирівна (Академічні візії, 2025)
У дослідженні увага прикута до проблематики становлення, функціонування й ефективного розвитку ринку електронних платежів в Україні. Констатовано, що заразом з бурливим розвитком електронних та цифрових комунікацій, цифрової трансформації економіки та суспільства на загал набули все більшого поширення електронні платежі та цифрові розрахунки. Вони зростають не тільки в обсягах, але й диверсифікується їх види та структура. Аргументовано, що активний розвиток електронних платежів в Україні має істотні переваги для зростання ефективності в системі національної економіки. Проте, це також і нові виклики та загрози у фінансовій та на загал економічній сфері, як для економічних агентів і населення, що беруть в них участь, так і для безпеки економіки України в цілому. Відповідно, метою дослідження визначено узагальнення стану та тенденцій розвитку ринку електронних платежів в Україні заради формування висновків в частині покращення системи державного регулювання в цій сфері. Тобто очікується напрацювання якісних та ефективних публічно-управлінських рішень в сфері розвитку вітчизняного ринку електронних платежів, а також посилення інформаційної, фінансової та економічної безпеки держави. Відображено позиції України в міжнародних рейтингах, пов’язаних з електронною торгівлею. Охарактеризовано ключові показники розвитку електронної торгівлі в Україні. Надано інформацію про найвідвідуваніші сайти України, серед яких лідерами за охопленням аудиторії стали Google (92,7%), YouTube (65,5%) та Facebook (49,7%). Визначено провідні бізнес-моделі рітейлерів українського ринку електронної торгівлі: електронна торгова платформа / маркетплейс, інтернет-магазин, онлайн-вітрина (сайт виробника), сервіс онлайн-оголошень, сервіс порівняння цін (прайс-агрегатор), онлайн-аукціон. Представлено результати SWOT-аналізу сфери електронної торгівлі України.