Комунікативні аспекти брендингу: роль менеджменту у формуванні іміджу підприємства - Чобаль, Людмила Юріївна; Шоля, Іванна Станіславівна (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження комунікативних аспектів брендингу з акцентом на управлінську відповідальність як ключовий чинник формування іміджу підприємства в умовах соціально-економічної турбулентності. Автор виходить із позиції, що бренд не є статичним маркетинговим артефактом, а являє собою динамічну систему соціальної комунікації, яка вимагає стратегічної інтеграції на рівні менеджменту. Обґрунтовано, що саме управлінські рішення визначають автентичність, репутаційну сталість та символічну силу бренду, особливо в контексті післявоєнного відновлення української економіки. Розкрито філософські й етичні засади бренду як репрезентанта ціннісної позиції підприємства. Показано, що ефективна комунікативна інфраструктура повинна включати елементи стратегічної послідовності, прозорості, чутливості до соціального контексту та здатності до діалогу з широким колом стейкхолдерів. Проаналізовано взаємозв’язки між трьома складовими брендової відповідальності менеджменту - стратегічною, етичною та комунікативною - через призму формування довіри до бренду як соціального інституту. Особливу увагу приділено українському контексту, де брендинг в умовах воєнної економіки трансформується у форму публічного позиціонування підприємства як агента національного спротиву та відновлення. Імідж, у такому разі, постає як процесуальне явище, яке ґрунтується на реальній дії, моральній легітимності та стратегічній відкритості до змін. Підсумовуючи, автори стверджують, що комунікація у сфері брендингу повинна розглядатися як центральний вимір сучасного управління, особливо в державах, що переживають фазу глибокої соціально-економічної трансформації.