Формування балетмейстера-постановника у процесі вивчення дисципліни «мистецтво балетмейстера» - Манелюк, Елла; Манелюк, Дмитро (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано вплив навчальної дисципліни «Мистецтво балетмейстера» на професійне формування балетмейстера-постановника, розглянуто історичні аспекти професії та визначено роль дисципліни у розвитку ключових компетенцій балетмейстера. Основна мета курсу "Мистецтво балетмейстера" полягає у підготовці майбутніх балетмейстерів до комплексного розуміння та виконання своїх професійних обов'язків. Студенти навчаються не лише основам хореографії, але й розробці хореографічних творів з врахуванням сучасних тенденцій та інновацій. Завдяки цьому вони здатні створювати постановки, що відповідають як традиційним, так і сучасним художнім вимогам. Така підготовка включає глибоке занурення в історію балету, вивчення різноманітних технік та стилів, а також застосування цих знань у створенні нових хореографічних творів, які можуть бути представлені на сучасній сцені. Охарактеризовано балетмейстерську діяльність як комплексну інтеграцію творчих, репетиторських та педагогічних компонентів, які сприяють формуванню висококваліфікованого спеціаліста. Доведено, що інтеграція сучасних технологій та інноваційних методик у процесі навчання забезпечує більш ефективне засвоєння матеріалу. Визначено основні аспекти дисципліни, які включають теорію балетної композиції, методики репетиційного процесу та особливості створення балетних вистав. Зясовано, що активне використання практичних методів, таких як майстер-класи та воркшопи, забезпечує глибоке занурення у професійне середовище, формуючи необхідні педагогічні та креативні здібності. Наголошено на важливості комплексного підходу в освітньому процесі, який включає теоретичне осмислення та практичне застосування набутих знань, що сприяє формуванню професіоналів, здатних адаптуватися до сучасних вимог сценічного мистецтва. Сформовано висновки про необхідність подальших досліджень у цій галузі, особливо щодо впливу новітніх технологій на хореографічну практику та розробку нових форм балетних вистав.