Зменшення витрат у морських перевезеннях за допомогою штучного інтелекту - Афанасьєв , Дмитро Володимирович (Академічні візії, 2023)
Вступ. Ефективне управління витратами в морських перевезеннях є ключовим фактором для підвищення конкурентоспроможності галузі. Впровадження технологій штучного інтелекту (ШІ) відкриває нові можливості для оптимізації операційних процесів, зниження паливних витрат, покращення логістики та підвищення точності прогнозування попиту. перевезень. Морські перевезення є основним сегментом міжнародної логістики, забезпечуючи понад 80% світової торгівлі. Проте, ця галузь стикається з численними економічними викликами, зокрема високими витратами на паливо, обслуговування флоту, портові збори та впливом регуляторних вимог щодо екологічної відповідальності. Інноваційні технології, зокрема штучний інтелект, можуть стати ключовим фактором у зниженні операційних витрат та підвищенні ефективності морських перевезень. У світі вже активно впроваджуються інтелектуальні системи управління судноплавством, що дозволяють прогнозувати витрати на паливо, автоматизувати процеси технічного обслуговування та зменшувати витрати на персонал. Враховуючи економічну доцільність використання ШІ у морських перевезеннях, необхідно дослідити, яким чином ці технології можуть оптимізувати витрати, підвищити ефективність логістичних процесів і сприяти стійкому розвитку галузі. Мета. Дослідити вплив штучного інтелекту на економічну ефективність морських перевезень, визначити механізми зниження витрат за допомогою інтелектуальних систем управління флотом та навігації. Матеріали і методи. У роботі використано економічний аналіз ефективності впровадження ШІ у морські перевезення, зокрема оцінку зменшення витрат на паливо, технічне обслуговування та навігацію. Використано метод порівняльного аналізу для оцінки ефективності традиційних та автоматизованих підходів у плануванні маршрутів, а також статистичні моделі прогнозування витрат і прибутковості. Результати. Дослідження показало, що впровадження систем штучного інтелекту дозволяє досягти значної економії витрат у сфері морських перевезень. Зокрема, використання алгоритмів машинного навчання для оптимізації маршрутів суден забезпечує зменшення витрат на паливо в межах 10–15%, що є критично важливим з огляду на нестабільність цін на енергоносії. Автоматизовані системи діагностики та технічного обслуговування дозволяють суттєво скоротити витрати, пов’язані з ремонтом суден і простоєм флоту, досягаючи економії в розмірі 20%. Штучний інтелект також ефективно застосовується для аналізу попиту і оптимізації завантаженості контейнерів, що сприяє зниженню логістичних витрат на 8–12%, підвищуючи ефективність вантажопотоків. Додатково, інтелектуальні системи управління флотом дають змогу оптимізувати використання екіпажу, що веде до зменшення адміністративних витрат і підвищення продуктивності роботи. Впровадження цих технологій не лише сприяє зростанню прибутковості судноплавних компаній, а й зменшує екологічне навантаження на довкілля завдяки скороченню витрат пального та зниженню викидів шкідливих речовин. Крім того, завдяки аналітичним можливостям штучного інтелекту значно покращується точність прогнозування попиту на морські перевезення, що дозволяє компаніям ефективніше планувати свою діяльність та оптимізувати використання ресурсів. Перспективи. Враховуючи позитивний економічний ефект від застосування штучного інтелекту у морських перевезеннях, подальші дослідження мають бути зосереджені на розробці стратегій інтеграції ШІ у глобальну морську логістику, оцінці ефективності інвестицій у цифрові технології, а також вивченні впливу регуляторних ініціатив на впровадження інновацій у галузі. Розвиток автоматизованих систем навігації та управління морськими перевезеннями сприятиме підвищенню ефективності глобальної логістики та зміцненню конкурентних позицій компаній, що використовують інтелектуальні технології.