Вплив цифровізації на трансфертне ціноутворення: ризики та можливості для міжнародного податкового регулювання - Цегельник, Ніна Іванівна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено вплив цифровізації на трансфертне ціноутворення в контексті міжнародного податкового регулювання. Зазначено, що актуальність теми впливу цифровізації на трансфертне ціноутворення та міжнародне податкове регулювання зумовлена не лише динамічними змінами в глобальній економіці, а й важливими викликами та можливостями, які виникають внаслідок цифрових технологій. Обґрунтовано, що використання новітніх технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн, автоматизовані системи збору та обробки даних, спричиняє значні зміни у підходах до контролю за трансфертними цінами та при відстеженні ризикових транзакцій. Розглянуто основні ризики, що виникають через використання цифрових технологій, зокрема зростання можливостей для ухилення від оподаткування та агресивного податкового планування. Узагальнено, що цифрові технології не лише покращують управління трансфертним ціноутворенням, а й допомагають створити більш справедливу систему оподаткування, зменшуючи можливості для зловживань і підвищуючи рівень податкової дисципліни. Тобто, ці технологічні інструменти створюють нові можливості для міжнародної співпраці та впровадження більш ефективних методів контролю. Проаналізовано ініціативи міжнародних організацій, таких як ОЕСР та ЄС, спрямовані на гармонізацію податкових норм та запровадження механізмів глобального мінімального податку. Зазначено, що зміни в міжнародній податковій політиці, спрямовані на адаптацію до цифрової трансформації, повинні забезпечити справедливе оподаткування, запобігти ухиленню від сплати податків та стимулювати глобальну економічну рівновагу. Окреслено можливості цифрових технологій, зокрема штучного інтелекту, блокчейн-технологій та великих даних, у вдосконаленні податкового адміністрування та підвищенні прозорості трансфертного ціноутворення. Інтеграція інноваційних технологій у податкове адміністрування та координація зусиль на міжнародному рівні стануть основними факторами успішної реформи системи оподаткування у цифрову епоху. Запропоновано рекомендації щодо адаптації податкової політики до викликів цифрової економіки, що сприятиме ефективному міжнародному податковому співробітництву та зменшенню податкових ризиків.