Формування естетичного смаку як складової естетичного виховання майбутнього вчителя музичного мистецтва у процесі інструментально-виконавської підготовки - Melnychenko, Maksym Viktorovych; Krygin, Oleksandr Ivanovich; Zhoga , Ruslan Anatoliyovych (Академічні візії, 2025)
Багатоаспектність професійної діяльності вчителя музичного мистецтва в сучасній школі потребує не тільки високого рівня професійних знань та навичок, а й здатності до постійного саморозвитку та самовдосконалення. Успішна реалізація музично-виконавської діяльності вчителя включає такі форми, як сольне виконання, акомпанування, ансамблева гра, творче музикування та імпровізація, що вимагає гармонійного поєднання виконавських та педагогічних якостей. Однією з ключових складових підготовки майбутнього педагога є формування естетичного смаку, що розвивається через інструментально-виконавську підготовку. У процесі цього формування важливим є оволодіння здобувачами музично-теоретичними знаннями, а також розвиток індивідуальності, творчої активності та інноваційного підходу. У свою чергу, музично-теоретичний аналіз, метод художніх аналогій та художньо-творчі проєкти є ефективними інструментами для розвитку художнього смаку. Формування естетичної культури та здатності до музично-теоретичного аналізу, а також активна участь у творчих проєктах сприяють розвитку впевненості, самобутності та індивідуального виконавського стилю. Високий рівень розвитку художнього смаку є основою для майбутнього професійного становлення вчителя музичного мистецтва, що є важливим етапом в підготовці кваліфікованих майбутніх учителів музичного мистецтва.