Аспекти інноваційної трансформації змісту праці та зайнятості під впливом цифровізації економіки - Немченко, Т. А.; Дивизинюк, Б. М. (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано основні тенденції інноваційної трансформації змісту праці та зайнятості під впливом цифровізації економіки, виокремлено ключові фактори змін та їх вплив на структуру трудових відносин. Зокрема, розглянуто автоматизацію рутинних завдань, зміну вимог до професійних компетенцій, посилення ролі інтелектуальної праці, зростання значення мобільності та цифрових навичок працівників. Проведено оцінку переваг і ризиків новітніх форм зайнятості, серед яких позитивними аспектами є збільшення доступу до праці для широких верств населення, можливість самореалізації, підвищення ефективності бізнес-процесів, а серед ризиків – зниження соціальних гарантій, ризик цифрового розриву та нестабільність доходів. Автори наголошують на необхідності вдосконалення механізмів регулювання трудових відносин в умовах цифрової економіки, зокрема через адаптацію трудового законодавства, запровадження ефективних механізмів соціального страхування для працівників нових форматів зайнятості, розвиток програм перекваліфікації та професійного навчання, а також посилення заходів із забезпечення цифрової інклюзії. Важливим аспектом є впровадження стратегічних ініціатив для захисту прав працівників, запобігання трудовій експлуатації та забезпечення балансу між інтересами роботодавців і найманих працівників.