Кримінальна відповідальність за правопорушення у сфері релігії - Кісілюк, Едуард Миколайович; Матюшенко, Олена Іванівна (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено аналізу кримінально-правових норм, які встановлюють відповідальність за правопорушення у сфері релігії. Досліджено поняття кримінального правопорушення у сфері релігії, виокремлено перелік кримінально-правових норм, що встановлюють відповідальність за правопорушення у сфері релігії, з’ясовано їх спільні й відмінні риси, підкреслено комплексний та об’єктивний характер кримінально-правової охорони свободи віросповідання, визначено перспективи удосконалення кримінального законодавства України у цій сфері. Проведено аналіз об’єкта кримінальних правопорушень у сфері релігії, його правову природу та особливості кримінально-правової охорони. Окреслено проблеми законодавчої регламентації конструкції таких кримінальних правопорушень. Обґрунтовано що свободу віросповідання як видовий об’єкт кримінальних правопорушень у сфері релігії, потрібно розглядати у вузькому значенні цього поняття. Особливу увагу при кваліфікації таких кримінальних правопорушень потрібно звертати на мотив їх вчинення. Це дозволить з’ясувати ступінь тяжкості кримінального правопорушення, особу винного та визначити їх вплив у сукупності на покарання, яке призначається, що дасть змогу більш глибоко зрозуміти кожен критерій вибору кримінально-правового впливу та постановити справедливий та обґрунтований вирок.