Подолання викликів у математичній підготовці майбутніх агроінженерів в умовах змішаного навчання - Новицька, Людмила Іванівна (Академічні візії, 2025)
У статті висвітлено необхідність модернізації традиційної професійної підготовки майбутніх агроінженерів, яка зумовлена суперечностями, що виникають через нові вимоги до випускників. Наголошується на важливості вдосконалення як фундаментальної, так і практичної складової освіти, необхідної для ефективної діяльності фахівців у сучасному високотехнологічному виробництві. Зокрема, розглядаються аспекти розробки, експлуатації, технічного обслуговування та управління новітньою технікою і технологіями. Обґрунтовано, що ефективним засобом подолання зазначених суперечностей є формування стратегії аграрних вищих навчальних закладів (ВНЗ), спрямованої на інтеграцію науки, освіти та виробництва відповідно до сучасного стану АПК України. Науково-навчально-виробничий комплекс (ННВК) розглядається як концептуальна основа механізму переходу АПК до інноваційної моделі розвитку. Розроблено студентоцентровану технологію змішаного навчання для підготовки майбутніх агроінженерів на базі ННВК. Доведено, що в процесі їх підготовки ефективним є змішане навчання з елементами дуальної освіти, яке поєднує традиційні аудиторні заняття та дистанційні форми, використовуючи найкращі можливості кожного підходу. Проведено аналіз сучасної практики застосування технологій дистанційного та змішаного навчання у підготовці фахівців. Теоретично обґрунтовано психолого-педагогічні умови проєктування студентоцентрованої освіти на основі змішаного навчання. Запропоновано модель проєктування цієї технології, визначено принципи відбору предметно-змістовної інформації для математичної підготовки фахівців. Створено студентоцентровану технологію змішаного навчання для майбутніх агроінженерів на прикладі навчальної дисципліни «Вища математика» та освітні матеріали й інформаційні ресурси