Ключові напрямки вдосконалення методики тактико-спеціальної підготовки у контексті актуальності вивчення тактики в умовах збройної агресії рф - Слонь, Андрій Георгійович (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена аналітичному осмисленню стратегічних орієнтирів удосконалення методики тактико-спеціальної підготовки в умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України. Акцент зроблено на необхідності переосмислення тактики як не лише технічної, а й когнітивної, моральної та педагогічної категорії, яка в умовах війни набуває онтологічного статусу – як форми мислення, виживання та організованого спротиву. У роботі здійснено ретроспективний аналіз еволюції вітчизняних підходів до тактичної підготовки – від уніфікованих радянських моделей до сучасних спроб гнучкої адаптації навчального процесу до бойових реалій. Обґрунтовано, що збройна агресія рф стала каталізатором для трансформації навчальної методики, надавши імпульс інтеграції бойового досвіду, розвитку сценарно-кейсових форм навчання та впровадження рефлексивного мислення в освітній процес. Окрему увагу приділено порівняльному аналізу моделей тактичної підготовки у США, Великій Британії, Фінляндії, Польщі та Ізраїлі. Визначено ті елементи зарубіжного досвіду, які можуть бути органічно інтегровані в українську систему, з урахуванням її ресурсних, культурних і безпекових особливостей. Аргументовано доцільність формування міждисциплінарної освітньої моделі, що поєднує тактичну, психологічну, інженерну, медичну та інформаційну підготовку, а також впровадження технологічно підтриманого середовища навчання – із використанням симуляцій, віртуальної та доповненої реальності. У статті запропоновано концептуальне бачення методики нового покоління: такої, що ґрунтується на рефлексії, автономії, моральній відповідальності та когнітивній гнучкості. Висновується, що модернізація методики тактико-спеціальної підготовки має відбуватись як послідовна інтелектуальна реформа – від зміни педагогічного мислення до інституційного переоснащення. Сформульовані в роботі положення можуть бути використані для розробки освітніх програм, стратегічних документів безпекового сектору та нормативних засад післявоєнної відбудови системи військової освіти України.