Правовий статус органів місцевого самоврядування як суб’єктів публічного управління (адміністрування) - Кравченко, Іван Олександрович; Ткаченко, Віта Віталіївна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню правового статусу органів місцевого самоврядування як суб'єктів публічного управління в Україні. Актуальність теми зумовлена процесами децентралізації влади, що потребують теоретичного осмислення нової ролі органів місцевого самоврядування в системі публічного управління. У статті детально розглянуто організаційно-правові форми органів місцевого самоврядування. Досліджено функціональну складову діяльності органів місцевого самоврядування. Проаналізовано особливості відповідальності органів місцевого самоврядування як суб'єктів публічного управління перед територіальною громадою та державою. Надано пропозиції щодо вдосконалення правового статусу та діяльності органів місцевого самоврядування в контексті реформи децентралізації, спрямовані на посилення їх спроможності та ефективності як суб'єктів публічного управління.