Електронне урядування в країнах Європейського Союзу та в Україні - Ковбас, І. В.; Редько, О. М. (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню електронне урядування в країнах Європейського Союзу та в Україні. У статті поставлено за мету оцінити вплив електронного урядування на розвиток економіки в державах-членах ЄС та Україні, охарактеризувати законодавство ЄС щодо надання електронних адміністративних послуг та визначити зв’язок між рівнем розвитку електронного урядування та станом економіки; виділити компоненти електронного урядування, які мають найбільший вплив на розвиток економіки; виокремити шляхи удосконалення вітчизняного законодавства з урахуванням правового регулювання надання електронних адміністративних послуг в державах-членах ЄС. Досліджено деякі тенденції в ЄС та його членах в сфері регулювання новітньої моделі електронного урядування. Запропоновано розглядати електронне врядування як один із пріоритетних напрямків європейської концепції реформування публічного урядування. Визначено потенціал та шляхи вдосконалення діючої моделі електронного врядування в державах-членах ЄС Автор доводить, що як в державах-членах ЄС та і в Україні електронне урядування має неабиякий вплив на економіку, підвищує її ефективність, прозорість та доступність публічних послуг, що позитивно впливає на економічне зростання та розвиток. Електронне урядування забезпечує стимулювання цифрової економіки: створює попит на ІТ-послуги, програмне забезпечення та інфраструктуру, сприяючи зростанню технологічних компаній; відкриті публічні дані (open data) стимулюють створення нових продуктів і послуг приватним сектором; електронні тендери (наприклад, ProZorro в Україні) та публічні реєстри зменшують корупційні ризики, підвищуючи довіру до держави; онлайн-реєстрація бізнесу, подання податкових декларацій і отримання ліцензій зменшують бар’єри для підприємців; електронні публічні послуги забезпечують доступ до державних сервісів для віддалених регіонів і маломобільних груп, сприяючи економічній активності; електронні публічні послуги, такі як оформлення документів чи сплата податків онлайн, економлять час, який можна використати для продуктивної діяльності).