Застосування засобів олімпізму у фізичному вихованні молодших школярів - Рубан, Владислав Юрійович; Юзковець, Ірина Олександрівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглядаються особливості застосування засобів олімпізму у фізичному вихованні молодших школярів. В умовах збройної агресії Росії проти України актуалізуються питання запровадження інноваційних технологій у фізичному вихованні молодших школярів. На сьогодні одним із сучасних засобів патріотичного виховання, де пріоритет надається загальнолюдським цінностям, є запровадження цінностей олімпізму. Метою дослідження було проаналізувати досвід запровадження олімпійської освіти у процес фізичного виховання молодших школярів. Для досягнення мети використано аналіз, синтез і узагальнення наукової інформації з проблеми дослідження, навчально-методичної літератури та Інтернет джерел. Аналіз нормативних документів Нової української школи дозволяє стверджувати, що в освіті школярів чинне місце належить її олімпійській складовій. У впровадженні ідей олімпізму серед молодших школярів, наявні певні проблеми, які заважають реалізації олімпійської освіти у процесі навчання. Інтеграція олімпійської освіти в навчальний процес дозволяє долучити молодших школярів до гуманістичних ідеалів і цінностей олімпізму, що сприяє вихованню гармонійно розвиненої особистості, вирішує завдання, що стоять сьогодні перед українською освітою. Найбільш оптимальною формою організації програм з олімпійської освіти є комплексне використання олімпійських цінностей та ідеалів під час проведення урочних, поурочних і позашкільних заходів. На сьогодні існує велика потреба в розробці науково обґрунтованого поєднання олімпійської освіти та патріотичного виховання в концепції Нової української школи. Виокремлено засоби, за допомогою яких олімпійська освіта впроваджується в навчальний процес молодших школярів: інтелектуальні вікторини, тематичні свята, різноманітні конкурси, квести, тематичні малі олімпійські ігри тощо.