Сучасні інформаційні системи в готельно-ресторанному бізнесі - Сусіденко, Валентин Трохимович; Гуштан, Тетяна Вікторівна; Каганець-Гаврилко, Леся Петрівна; Вакула, Іван (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено теоретико-аналітичне осмислення цифрової трансформації готельно-ресторанного бізнесу в Україні з урахуванням сучасних викликів та перспектив повоєнного відновлення. На основі системного підходу обґрунтовано, що інформаційні системи у сфері HoReCa не є лише технічним доповненням до бізнес-процесів, а виступають стратегічним чинником адаптації, зростання та конкурентоспроможності галузі в умовах цифрової економіки. Розкрито онтологію цифрової присутності підприємств гостинності, що формує нову модель економічної суб’єктності, побудовану на управлінській прозорості, динамічності сервісу та аналітичному управлінні. У контексті воєнних загроз, деструкції споживчого ринку та регіональної дезінтеграції особливої ваги набуває потреба у формуванні гнучкої інформаційної інфраструктури, яка б забезпечувала оперативність управлінських рішень, персоніфікацію взаємодії з клієнтом, кібербезпеку та інтеграцію з державними електронними сервісами. Визначено, що успішна цифровізація галузі можлива лише за умови узгодженості технічних рішень, нормативно-правового середовища, кадрової політики та освітнього забезпечення. Проведено порівняльний аналіз європейських практик цифрової трансформації HoReCa-сектору (на прикладі Польщі, Італії, Естонії, Німеччини, Франції), що дозволив ідентифікувати релевантні інституційні механізми, технологічні рішення та підходи до інтеграції, придатні для адаптації в українських реаліях. Обґрунтовано аналітичні орієнтири для економічної політики цифровізації сфери гостинності, зокрема щодо формування публічно-приватного партнерства, цифрової грамотності працівників, стимулювання інновацій та інфраструктурної модернізації. Узагальнено, що готельно-ресторанний бізнес, будучи однією з найбільш динамічних і репутаційно чутливих галузей, здатен виступати провідником цифрової модернізації сервісної економіки України, закладаючи основи не лише технологічного, а й соціально-економічного відновлення країни в поствоєнний період.