Модель розвитку тактико-технічного мислення у вільній боротьбі на етапі спеціалізованої базової підготовки - Мигалюк, Микола Васильович (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено теоретичне обґрунтування проблеми розвитку тактико-технічного мислення у вільній боротьбі на етапі спеціалізованої базової підготовки. Актуальність дослідження зумовлена зростанням динаміки змагальної діяльності на міжнародному рівні та підвищеними вимогами до когнітивної гнучкості борців у процесі прийняття рішень у змінних умовах протиборства. Проведений аналіз сучасних наукових підходів і світового досвіду дозволив виявити суттєві відмінності в концепціях формування мислення борців у межах різних спортивних шкіл – американської, іранської, японської, європейських – що стало важливою основою для побудови власної моделі розвитку когнітивних якостей спортсменів. У межах дослідження уточнено особливості спеціалізованої базової підготовки борців, яка виступає середовищем цілеспрямованого формування інтегративних здібностей до техніко-тактичної діяльності. На основі концептуального осмислення проблеми сформульовано ключові принципи побудови моделі, серед яких системність, етапність, індивідуалізація, контекстність навчання та принцип зворотного зв'язку і корекції. Запропонована структурно-функціональна модель розвитку тактико-технічного мислення представлена як циклічний процес, що охоплює взаємодію технічної, тактичної, когнітивної, фізичної та психологічної підготовки спортсмена. Описані методичні орієнтири впровадження моделі у тренувальний процес наголошують на необхідності переорієнтації тренувальних завдань на стимулювання мисленнєвої активності, використання сценарних тренувань, рефлексії результатів змагальної діяльності та адаптації навчального впливу до індивідуальних особливостей спортсменів. Отримані результати відкривають нові перспективи для вдосконалення системи підготовки юних борців в Україні в умовах післявоєнного відновлення та зростаючої інтеграції в європейський спортивний простір.