Інтеграція нейрофізіологічних тренувальних методик для прискорення рефлекторних реакцій борців в умовах змагальної напруги - Мигалюк, Микола Васильович (Академічні візії, 2025)
У статті розкрито теоретичні та методичні засади інтеграції нейрофізіологічних тренувальних методик у підготовку борців для прискорення рефлекторних реакцій в умовах змагальної напруги. Актуальність дослідження визначається потребою в підвищенні оперативності техніко-тактичних дій борців на тлі посилення динаміки і непередбачуваності змагального процесу. Проведений аналіз теоретичних положень дозволив уточнити сутність рефлекторних реакцій у спортивній боротьбі як інтегративного психофізіологічного феномену, що поєднує сенсорні, когнітивні та моторні компоненти. Охарактеризовано основні типи нейрофізіологічних тренувальних методик, зокрема тренування на візуальні, аудіальні та тактильні сигнали, вправи на когнітивно-реактивних тренажерах, методики нейропластичної стимуляції, розвиток моторної імпровізації і предиктивного мислення. Підкреслено, що цілеспрямоване використання цих методик у тренувальному процесі створює можливості для підвищення швидкості сенсомоторних відповідей борців і стійкості їхньої реактивності до стресових чинників змагання. Особливу увагу приділено аналізу механізму впливу змагальної напруги на рефлекторні реакції спортсменів, де виявлено комплексні фізіологічні та психологічні фактори, що модифікують латентний період реакції і точність моторної відповіді. Запропоновано концептуальні підходи до інтеграції нейрофізіологічних методик, що ґрунтуються на принципах системності, етапності, індивідуалізації, комбінації сенсорної і моторної стимуляції та постійного моніторингу результатів. У результаті дослідження розроблено алгоритм інтеграції нейрофізіологічних методик у тренувальний процес борців, який передбачає діагностику рефлекторних характеристик, індивідуалізований підбір тренувальних впливів, поступове ускладнення завдань і регулярну корекцію програми відповідно до динаміки розвитку спортсмена. Зазначено, що реалізація запропонованого алгоритму сприятиме формуванню когнітивної стійкості та підвищенню конкурентоспроможності українських борців у міжнародному спортивному середовищі.