Інтелектуальна проза Віктора Домонтовича в контексті європейської: спільне та відмінне (методичний аспект) - Капітан, Юлія Ярославівна; Мафтин, Наталія Василівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена проблемі викладання творчості Віктора Домонтовича в загальноосвітніх навчальних закладах, зокрема в 11 класі із суспільно-гуманітарним напрямом (профільним – філологічним). Розглядається питання осмислення учнями жанрово-стильових, ідейно-художніх особливостей інтелектуальної прози. У статті враховано інтегрований підхід до вивчення української літератури, розглянуто процес становлення української інтелектуальної прози в контексті розвитку європейського інтелектуального дискурсу, виокремлено жанрово-стильові риси інтелектуальної прози, її естетичні, філософські та психологічні ознаки; відзначено особливості впливу європейської літературної думки на творчість Віктора Домонтовича та запропоновано найдоцільніші методи та форми опрацювання цієї проблеми під час вивчення творчості письменника в школі. Розглянуто й методичні аспекти вивчення роману «Доктор Серафікус», зокрема досвід вчителів української літератури, чиї методичні розробки із даної теми доступні в публікаціях. Сучасні інформаційні технології та інноваційні підходи дають можливість по-різному провести урок з української літератури, присвячений інтелектуальній прозі Віктора Домонтовича. Для цього пропонуємо залучити аудіовізуальні ресурси, технічні засоби навчання і, звісно, традиційні форми навчально-пізнавальної діяльності, що у гармонійному симбіозі даватимуть помітний результат та активізуватимуть рівень літературної зацікавленості школярів. Окремим блоком розглянуто аудіовізуальні ресурси, присвячені вивченню пропонованої теми на уроках української літератури у школі, зокрема, мова йде про цифрові тематичні елементи, презентації, квести тощо. Власне, сучасний нестримний технічний прогрес допомагає сучасному педагогові залучити найдоцільніші елементи роботи за поданою темою. У процесі пропонованого дослідження ми опиралися на праці провідних педагогів методистів, які репрезентують як класичний аспект бачення, так і сучасний розвиток педагогічної думки.