Досвід використання адаптивної фізичної підгтовки як засобу реабілітації зарубіжними країнами. - Шинкарук, Віктор (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню досвіду використання адаптивної фізичної підготовки (АФП) як ефективного засобу реабілітації в зарубіжних країнах. Розглядаються основні підходи до адаптації фізичних вправ для людей з обмеженими можливостями, застосування інноваційних технологій, таких як екзоскелети та роботизовані системи, а також важливість психоемоційної підтримки в процесі реабілітації. Аналізуються приклади успішного використання АФП у США, Японії, Німеччині та Швеції, де досягнуто значних результатів у відновленні функцій та інтеграції осіб з інвалідністю в суспільство. Окрема увага приділяється проблемам доступності технологій та соціальним бар'єрам, які обмежують можливості реабілітації.