Теоретичне обґрунтування сутності, функцій і принципів адміністративного управління у сфері охорони здоров’я - Маркевич, Ю. О. (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена теоретичному аналізу сутності, функцій і принципів адміністративного управління у сфері охорони здоров’я в контексті сучасного публічного управлінського знання. В умовах динамічної соціальної трансформації, зумовленої як глобальними викликами, так і повномасштабною агресією рф проти України, управління медичною сферою втрачає риси класичного бюрократичного механізму й набуває характеристик ціннісно-орієнтованої публічної взаємодії. У роботі запропоновано осмислення адміністративного управління не як суто розпорядчої практики, а як багатовимірного простору, в якому функціональні блоки (планування, координація, моніторинг, інноваційність) переплетені з етичними орієнтирами (справедливість, прозорість, ефективність, субсидіарність). Проаналізовано еволюцію управлінського змісту – від ієрархічного владного адміністрування до сервісно-інклюзивної моделі, що базується на партнерстві, відповідальності та стратегічному бачення. Особливу увагу приділено аналізу того, як у фазах стабільності, кризи та відновлення змінюється роль принципів – від формального інструменту до активного чинника адаптації й легітимації управлінських рішень. Виявлено парадокси нормативної досконалості, що заважають реальній імплементації задекларованих функцій і принципів, зокрема через інституційну інерцію, фрагментарність змін та асиметрію ресурсів. У межах статті запропоновано модель функціональної ієрархії, яка структурує функції адміністративного управління відповідно до їх технічного, аналітичного та стратегічно-ціннісного змісту. Така візія дозволяє не лише глибше теоретизувати феномен адміністративного управління у сфері охорони здоров’я, а й сформувати аналітичну основу для подальшого переосмислення його архітектоніки в умовах післявоєнного відновлення.