Економічний потенціал сільських територій Закарпатської та Івано-Франківської областей - Ариштаєв, А. Ю.; Любка, В. В. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено економічний потенціал сільських територій Закарпатської та Івано-Франківської областей. Метою статті є дослідження теоретико-практичних аспектів складових економічного потенціалу сільських територій. Для досягнення поставленої мети виконано наступні завдання: дослідити складові економічного потенціалу сільських територій; обґрунтувати рівень валового регіонального продукту та частку валового регіонального продукту областей у загальній структурі України, проаналізувати бюджетні показники Закарпатської та Івано-Франківської областей. Для проведення ґрунтовного аналізу економічного потенціалу сільських територій застосовано різні наукові методи, зокрема, методи аналізу і синтезу використані при обґрунтуванні складових економічного потенціалу сільських територій; емпіричні методи застосовано при аналізі вторинних даних динаміки обсягів валового регіонального продукту, а також при дослідженні питомої ваги валового регіонального продукту Івано-Франківської та Закарпатської областей у загальній структурі України. Авторами обґрунтовано складові економічного потенціалу сільських територій, серед яких: природно-ресурсний, виробничий, науково-технічний та фінансовий потенціали. Встановлено, що приріст загального фонду Івано-Франківської обл склав 27,26%. Видатки на органи місцевого самоврядування склали 59046347,73 або ж 7,92%, а місцеві податки склали 5,5%. Приріст видатків на освіту зріс на 5,72%, а ЖКГ – 11,94%. Приріст на охорону здоров’я становив мінусове значення - (-4,33%). Обсяг валового регіонального продукту Івано-Франківської обл. складає 119 680 млн.грн., в той час як Закарпатської обл. – 1,4%, тобто 75 626 млн.грн. Встановлено, що Закарпатська обл. виробляє набагато менше продукції порівняно з Івано-Франківською обл. Найбільший рівень валового регіонального продукту спостерігається у м. Київ, а серед ТОП-5 областей – Дніпропетровська, Харківська, Львівська, Київська та Донецька області. Івано-Франківська область посідає 13-те місце, а Закарпатська – 23-тє місце. Обидва регіони мають спільні можливості для розвитку сільських територій шляхом інтеграції до національних та європейських програм підтримки, впровадження інновацій в агропромисловому комплексі, розвитку зеленої енергетики та підтримки креативної економіки.