Відповідальність роботодавця за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю - Чанишева, Галія Інсафівна; Наньєва, Марія Іванівна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено законодавство України, включно із нововведеннями щодо встановлення нормативів робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, їх соціальний захист, зобов’язання роботодавця та його відповідальність за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Працевлаштування осіб з інвалідністю має велике соціальне, економічне та моральне значення. По-перше, це допомагає людям з інвалідністю повноцінно інтегруватися в суспільство, усуваючи бар’єри та дискримінацію. По-друге, працевлаштування осіб з інвалідністю сприяє реалізації їхніх прав і можливостей на рівних з іншими громадянами та є одним із принципів Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, яку дотримуються багато країн світу. Обов’язок роботодавця полягає у дотриманні нормативу щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, відповідно до законодавства. За недотримання цього нормативу роботодавець сплачує суми нарахованих адміністративно-господарських санкцій, що є цілком доцільним, адже вони йдуть на заходи щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю, але з іншого боку відбувається недотримання принципів соціальної відповідальності та знижується рівень довіри до роботодавців.