Соціальний захист військовослужбовців: актуальні питання сьогодення - Наньєва, Марія Іванівна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено міжнародно-правове та національне законодавство щодо соціального захисту військовослужбовців, ветеранів війни з урахуванням змін внесених під час дії воєнного стану до чинного законодавства, що були спрямовані на удосконалення механізмів соціального захисту військовослужбовців. Також визначено особливості та складові системи соціального захисту військовослужбовців, основні проблеми, що виникають у цій сфері на сьогоднішній день, з урахування судової практики, і запропоновано пропозиції щодо їх усунення. Окрему увагу приділено питанню зайнятості ветеранів війни та їх працевлаштуванню після військової служби, адже повномасштабна війна негативно вплинула на вітчизняний ринок праці і з’явились нові виклики як для роботодавців, так і для зазначеної категорії осіб. Проаналізовано зарубіжний законодавчий досвід (США, Ізраїль) у сфері соціального захисту військовослужбовців і, зокрема, щодо працевлаштування ветеранів війни, адже Україні доцільно враховувати позитивні практики інших країн.