Місце та роль Державного бюро розслідувань у системі взаємодії органів державної влади - Гарановський, Олександр (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена з’ясуванню місця Державного бюро розслідувань у системі органів державної влади через аналіз адміністративно-правових механізмів міжвідомчої взаємодії. Встановлено, що місце ДБР не може визначатися виключно за критерієм формального підпорядкування чи структурної ієрархії. Його інституційний статус формується через поєднання функціональної автономії, нормативної підзвітності та характеру взаємодії з іншими суб’єктами публічного управління. У статті розмежовано поняття взаємодії та координації, визначено її об’єкт, цілі, правові форми і глибину. Запропоновано багатокритеріальну систематизацію органів, з якими ДБР взаємодіє: за функціональною спрямованістю, ініціативністю, масштабом юрисдикції та способом впливу. Встановлено, що актуальна модель координації є фрагментарною та нормативно незавершеною. Здійснено огляд європейських аналогів (OLAF, EPPO, BKA, NBI), на підставі чого обґрунтовано потребу в уніфікації механізмів співпраці. У висновках подано конкретні пропозиції щодо вдосконалення адміністративно-правового забезпечення: створення цифрової платформи взаємодії, нормативного закріплення рівнів глибини та введення механізмів відповідальності за порушення стандартів.