Реалізація права на інформацію та консультації у правовідносинах соціального діалогу - Краснова, А. В. (Академічні візії, 2025)
У статті аналізуються теоретичні та практичні питання реалізації права на інформацію та консультації у правовідносинах соціального діалогу. Обґрунтовано доцільність доповнення класифікації колективних трудових правовідносин залежно від їх юридичного змісту таким видом зазначених правовідносини, як колективні трудові правовідносини зі здійснення права на інформацію та консультації. Ці правовідносини виникають та функціонують на рівні підприємства, виходячи з положень статей 21 і 29 Європейської соціальної хартії (переглянутої) та ст. 27 Хартії основних прав ЄС. Зроблено висновок, що колективні трудові правовідносини зі здійснення права на інформацію та консультації одночасно є правовідносинами соціального діалогу, оскільки останній доцільно розглядати як систему колективних трудових відносин. Правовідносини соціального діалогу на практиці виникають та існують у вигляді конкретного виду колективних трудових правовідносин. Правовідносини соціального діалогу у вигляді колективних трудових правовідносин зі здійснення права на інформацію та консультації виникають та функціонують на локальному рівні соціального діалогу. Вони являють собою двосторонній правовий зв'язок між правомочною стороною (сторона працівників) та зобов’язаною стороною (сторона роботодавця). Встановлено певну неузгодженість між європейськими стандартами права на інформацію та консультації та актами національного законодавства в частині визначення суб’єктів цього права: Європейською соціальною хартією (переглянутою) (ст.ст. 21, 29) та Хартією основних прав ЄС (ст. 27) передбачається здійснення зазначеного права працівниками або їх представниками. У законодавстві України відсутні норми про здійснення права на інформацію та консультації безпосередньо працівниками. Що стосується представників працівників, то у Кодексі законів про працю України, Законі України «Про соціальний діалог в Україні» залишаються не визначеними їх коло та правовий статус. Доведено необхідність імплементації в національне законодавство України закріпленого в актах Ради Європи та Європейського Союзу механізму реалізації права на інформацію та консультації з урахуванням законодавчого досвіду країн ЄС.