Архітектурні рішення для масштабованих кластерних систем із підтримкою GPU - Громовський, Олександр Володимирович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті розглянуто сучасні архітектурні рішення для побудови масштабованих кластерних систем із підтримкою графічних процесорів (GPU). Особливу увагу приділено динамічному розподілу ресурсів, гнучкому управлінню обчислювальними платформами, а також вдосконаленим механізмам планування з урахуванням локалізації даних. Наведено приклади реалізації високоефективних паралельних алгоритмів на основі CUDA, які демонструють значне зростання продуктивності при роботі з великими обсягами даних. Окреслено ключові виклики, пов’язані з гетерогенністю середовища, адаптацією програм до специфіки апаратної архітектури та реконфігурацією обладнання. Представлені підходи дають змогу підвищити ефективність обчислювальних кластерів у задачах наукових досліджень, моделювання та обробки даних.