УСУНЕННЯ ВІД ПРАВА НА СПАДКУВАННЯ НЕГІДНОГО СПАДКОЄМЦЯ, ЯКИЙ ВЧИНИВ ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО: ЦИВІЛЬНІ, НОТАРІАЛЬНІ ТА ЦИВІЛЬНІ ПРОЦЕСУАЛЬНІ АСПЕКТИ - Іліопол, Інна Михайлівна; Стоянова, Тетяна Анатоліївна (Академічні візії, 2025)
Питання усунення від права на спадкування негідного спадкоємця з точки зору вчинення домашнього насильства щодо спадкодавця, лише нещодавно почали знаходити відображення в українській правозастосовній практиці, залишаючись при цьому малодослідженими. Ця стаття є спробою системно розглянути зазначену проблематику, виходячи з необхідності комплексного підходу до правового реагування випадків домашнього насильства як морально та юридично неприйнятної поведінки, що суперечить засадам спадкового права. У центрі дослідження положення про усунення від права на спадкування негідних спадкоємців, які своїми умисними протиправними діями насильницького характеру щодо спадкодавця, свідомо поставили себе в протиріччя з етичними й правовими засадами інституту спадкування. Водночас розглянуто межі компетенції нотаріуса щодо фіксації підстав для усунення від спадкування, а також процесуальні особливості розгляду таких справ у цивільному процесі, з урахуванням специфіки доказування фактів психологічного, економічного чи фізичного насильства.Особлива увага приділена співвідношенню норм матеріального і процесуального права, питанням доказування у справах про усунення від права на спадкування негідних спадкоємців, а також необхідності розробки підходів до оцінки дій, що можуть бути кваліфіковані як домашнє насильство в контексті спадкових правовідносин. З урахуванням сучасного стану судової практики та відсутності уніфікованих стандартів, обґрунтовано потребу міждисциплінарного підходу задля напрацювання методичних та практичних механізмів запобігання порушенню прав спадкодавців.Отже, у статті досліджено правову природу та особливості застосування інституту усунення від права на спадкування осіб, які вчинили домашнє насильство щодо спадкодавця або інших можливих спадкоємців. Здійснено аналіз положень ч.ч. 1, 2, 5 ст. 1224 Цивільного кодексу України та судової практики, що регулюють правові наслідки негідної поведінки спадкоємця. Автором наголошується на складності доведення фактів психологічного або економічного насильства в контексті спадкових правовідносин. Розкрито проблеми правозастосування та перспективи розвитку законодавства в цьому напрямі. Зроблено висновок про необхідність чіткого розмежування нотаріального і судового порядків усунення від спадкування та механізмів їх доказування.