Вплив спеціальних дихальних вправ на функціональні показники зовнішнього дихання у студентської молоді - Григорян, Степан Ернестович; Долинський, Борис Тимофійович; Погорелова, Олена Олександрівна (Академічні візії, 2025)
У роботі розкрито актуальність проблеми, зумовлену сучасними умовами навчання, що характеризуються низьким рівнем рухової активності, підвищеним психоемоційним навантаженням та негативним впливом гіподинамії на функціональний стан організму. Дихальна система, як одна з найчутливіших до таких факторів, потребує спеціальних методичних підходів для підтримання оптимального рівня функціональних резервів та профілактики порушень її роботи. Мета статті полягає у науковому обґрунтуванні та експериментальній перевірці впливу спеціальних дихальних вправ на функціональні показники зовнішнього дихання у студентської молоді, а також у розробці методичних рекомендацій щодо їх впровадження у процес фізичного виховання у закладах вищої освіти. Методологія дослідження передбачала аналіз науково-методичної літератури, визначення оптимального комплексу дихальних вправ, адаптованого до фізичної підготовленості студентів, та проведення 12-тижневого педагогічного експерименту. У дослідженні взяли участь 20 студентів віком 18–21 років, розподілених на експериментальну та контрольну групи. Для оцінки ефективності методики використовувалися стандартні спірометричні показники: життєва ємність легень (ЖЄЛ), форсована життєва ємність легень (ФЖЄЛ), об’єм форсованого видиху за 1 секунду (ОФВ1), максимальна вентиляція легень (МВЛ) та частота дихання у стані спокою. Результати експерименту показали, що у студентів експериментальної групи після впровадження комплексу спеціальних дихальних вправ спостерігалося достовірне покращення усіх функціональних показників. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному підході до інтеграції спеціальних дихальних вправ у програму фізичного виховання студентів, що дозволяє поєднувати розвиток дихальної системи з підвищенням загальної фізичної підготовленості та стійкості до стресових факторів.