Філософсько-етичні аспекти гуманології та академічної доброчесності в освітньо-науковому просторі та їх завдання - Кравчук, Л. В.; Кульчицький, В. Й.; Кадобний, Т. Б.; Вихованець, Д. В. (Академічні візії, 2025)
У статті обґрунтовано роль і значимість впровадження в освітній простір духовних цінностей, які в основному переплітаються або доповнюються вартостями і критеріями академічної доброчесності. Проаналізовано специфіку та з’ясовано аспекти сутнісних характеристик навчально-освітнього процесу в закладах вищої освіти. Акумульовано увагу на перспективах та можливостях гуманології у сучасних умовах змішаних форм навчання. Зазначено, що гуманологія досліджує використання адаптивних навчальних систем, які за допомогою алгоритмів штучного інтелекту та великих даних здатні налаштовувати навчальний процес відповідно до індивідуальних особливостей кожного студента. Це включає персоналізацію контенту, вибір методів навчання та визначення оптимального темпу засвоєння матеріалу. Адаптивні системи можуть автоматично коригувати складність завдань, пропонувати додаткові ресурси або змінювати стратегії навчання залежно від результатів. Відзначено можливості персоналізованих навчальних траєкторій та їх зв’язок зі штучним інтелектом, який активно вивчає як створювати навчальні траєкторії, що дозволяють студентам вибирати напрямки навчання на основі їхніх інтересів та кар'єрних прагнень. Це може бути особливо корисним для вищої освіти, де студенти часто мають можливість спеціалізуватися в різних галузях й обирати предмети відповідно до своїх індивідуальних потреб. Персоналізовані траєкторії дають можливість глибше вивчати матеріал, що дійсно цікавить студента, замість того, щоб обмежуватися загальними програмами навчання. Наголошено на необхідності поєднані різних стилів навчання та інтелектуальні особливості студентів. Важливим аспектом індивідуалізації навчання є вивчення різних стилів навчання студентів. Підкреслено, що гуманологія аналізує, як врахування когнітивних та емоційних особливостей студентів, таких, як їхні стилі сприйняття інформації (візуальний, аудіальний, кінестетичний), може допомогти вибрати найбільш ефективні методи навчання для кожної особи. Така методика у навчанні дозволяє забезпечити більш глибоке і довготривале засвоєння знань. Застосування новітніх інформаційних технологій дозволяє створювати інтерактивні онлайн-платформи, де студенти можуть самостійно вибирати завдання, шляхи вирішення проблем, а також отримувати зворотний зв'язок у режимі реального часу. Це створює гнучке навчальне середовище, яке сприяє розвитку самостійності студентів та дозволяє їм працювати в зручному темпі, зосереджуючись на тих аспектах, які їм цікавіші або необхідні для досягнення особистих цілей. Розкрито основні ризики інформаційного суспільства: зловживання можливостями віртуального середовища, штучного інтелекту, порушення балансу інформаційно-енергетичного обміну, а також відношень у системі « людина – суспільство; людина – природа».