Форми та методи адміністративного правового регулювання Державної міграційної служби України в умовах російської агресії - Чистоклетов, Леонтій; Обрембальський, Святослав (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено особливості адміністративно-правового регулювання діяльності Державної міграційної служби України (ДМСУ) в умовах збройної агресії російської федерації. Зосереджено увагу на трансформації форм і методів державного управління у сфері міграційної політики, зокрема в умовах внутрішнього переміщення осіб, забезпечення захисту прав біженців та осіб без громадянства. Зазначено, що форми адміністративно-правового регулювання діяльності ДМСУ в умовах російської агресії, залежно від характеру наслідків більш доцільно класифікувати на правові, організаційні й матеріально-технічні. Доведено, що важливою правовою формою діяльності міграційної служби в умовах війни стали правові положення міжнародно-правових актів, Стратегії державної міграційної політики, нормативне регламентування діяльності органів ДМСУ, урегульованих Законами Верховної Ради України, указами та розпорядженнями Президента України, урядовими постановами та розпорядженнями, а також положення, накази, інструкції та інші відомчі нормативно-правові акти. Обґрунтовано, що основні форми реалізації діяльності ДМСУ в умовах російської агресії спрямовані на виконання таких повноважень: забезпечення реалізації державної міграційної політики, надання міграційних послуг, інформаційно-правового забезпечення, взаємодії та координації діяльності з міжнародними організаціями, органами публічного управління та громадськістю, контрольних функцій за дотриманням міграційного законодавства, і таке інше. Зазначено, що у військовому протистоянні між росією та Україною в діяльності ДМСУ найбільшого поширення набули методи нормативного регулювання та переконання, зокрема через інформаційні кампанії, роз’яснення спрощених процедур, електронні сервіси та консультації для осіб, які втратили документи або були змушені евакуюватися. Виокремлено основні виклики, зокрема ризики порушення прав людини, правову невизначеність статусу працівників ДМС та проблеми міжвідомчої координації. Запропоновано рекомендації щодо удосконалення механізмів адміністративного регулювання в умовах надзвичайних ситуацій та післявоєнної відбудови. Результати дослідження мають практичне значення для підвищення ефективності державної міграційної політики в умовах сучасних загроз.