Вплив тілесно-орієнтованих практик на функціональний стан опорно-рухового апарату учнів з порушеннями здоров’я - Пригонюк, Олександр Григорович; Щекотиліна, Наталя Федорівна (Академічні візії, 2025)
У рамках дослідження розроблено та апробовано програму тілесно-орієнтованих занять, яка включає комплекси дихальних, релаксаційних і рухових вправ. Експериментальна перевірка ефективності програми показала позитивну динаміку у розвитку функціональних показників опорно-рухового апарату, зменшенні проявів втоми, поліпшенні координації рухів, підвищенні працездатності та емоційної стійкості учнів з порушеннями здоров’я. На основі отриманих результатів сформульовано практичні рекомендації щодо інтеграції тілесно-орієнтованих практик у роботу закладів освіти з інклюзивним спрямуванням. Підкреслено важливість міждисциплінарного підходу, підготовки педагогів та створення умов для індивідуалізації навчально-виховного процесу. Зроблено висновок, що застосування тілесно-орієнтованих методик може стати ефективним чинником підвищення якості освітнього середовища та сприяти повноцінній соціалізації дітей з особливими освітніми потребами.