Використання цифрових технологій в процесі планування інноваційно-інвестиційної діяльності - Гордій, Олександр Анатолійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Розвиток цифрової економіки та економіки знань актуалізує завдання із вивчення стану використання цифрових технологій у плануванні інноваційно-інвестиційної діяльності. У статті висвітлюються питання використання цифрових технологій на мікро- та макрорівнях у зв’язку з потребами відновлення та підтримки макроекономічної стабільності національної економіки. Детально висвітлюється недоліки державних стратегічних документів цифрового розвитку інноваційної діяльності в контексті відсутності чітко визначених заходів із цифровізації інноваційно-інвестиційної діяльності. Виявлено, що до 2030 року в Україні планується створення інноваційної екосистеми, в рамках якої розбудова інноваційної інфраструктури визначена одним із пріоритетних завдань державної політики у цій сфері. Стратегічні документи передбачають поглиблення інтеграції науково-інноваційної системи України до європейського дослідницького простору за підтримки управлінських структур ЄС, а також використання парадигми євроінтеграційної політики у сфері інноваційної діяльності – реалізації заходів «розумної спеціалізації». Натомість, наявні стратегії інноваційно-інвестиційного розвитку потребують змін в контексті формування підходів та засобів для забезпечення збільшення рівня цифровізації економіки. Визначені напрямки використання цифрових технологій у інноваційно-інвестиційній діяльності: планування інноваційно-інвестиційного розвитку, моніторинг інноваційно-інвестиційних процесів, створення інноваційного середовища для обміну знаннями, досвідом, полегшення доступу до нових технологій, об’єднання учасників інноваційної екосистеми, інституційна підтримка інноваційно-інвестиційної діяльності. Ідентифіковані сильні та слабкі сторони інноваційного розвитку України в контексті формування заходів в рамках стратегії планування інноваційно-інвестиційної діяльності. Визначено важливість стимулювання розвитку цифрового інноваційного підприємництва та патентної активності в Україні.