Принципи адміністративного права під час здійснення органами місцевого самоврядування публічно-сервісних повноважень - Кобилецький, М.М.; Крайній, П.І. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Дослідження інститутів адміністративного права, їх правової природи та особливостей їх взаємодії між собою завжди викликають підвищений інтерес зі сторони наукового товариства, суддів, представників органів публічної влади. Проте кінцевим беніфеціаром таких розвідок є безпосередньо приватна особа яка повсякденно комунікуючи з посадовими особами органів влади реалізує свої права й свободи, відстоює їх у випадках коли такі особи виходять за межі своєї компетенції, неналежно реалізують повноваження або ж не виконують функції які визначені законодавством. Такими діями вони можуть шкодити приватному інтересу особи під час надання адміністративних послуг чи реалізації адміністративної процедури. Зміна вектору взаємодії особи з державою в Україні відбувається під впливом людиноцентризму який ставить приватний інтерес такої особи, її суб’єктивні права у центр діяльності органів публічної влади. З огляду на розвиток системи органів місцевого самоврядування в Україні, розпочатої реформи децентралізації та активного обговорення змін до Основного Закону щодо вдосконалення їх правового статусу, прийняття нового законодавства у сфері адміністративних послуг та адміністративної процедури, принципи права змінюватимуться під впливом процесу європеїзації місцевого самоврядування загалом та надання такими органами публічно-сервісних повноважень зокрема. Наше дослідження присвячено загальній характеристиці впливу принципів адміністративного права на процес реалізації органами місцевого самоврядування публічно-сервісних повноважень. Зважаючи на особливості системи принципів адміністративного права нами досліджено їх взаємозв’язок з принципами адміністративної процедури які введені законодавцем через прийняття законодавства України про адміністративну процедуру. Встановлено, що публічно-сервісні повноваження реалізуються органами місцевого самоврядування в публічно-правових відносинах з приватною особою, юридичними особами під час здійснення публічно-сервісної діяльності. Остання є реальним проявом концепції «сервісна держава» у якій органи місцевого самоврядування на місцевому рівні забезпечують можливість кожному індивіду одержати необхідний обсяг публічних послуг. На учасників таких правовідносин поширюватимуть свою дію принципи права, принципи адміністративного права та принципи адміністративної процедури. Крім цього, принципи які передбачені актами Європейського Союзу також відображаються на рівні національного законодавства та забезпечують реалізацію публічно-сервісних повноважень органами місцевого самоврядування.