Адміністративно-правова реалізація прав і свобод людини і громадянина - Кобилецький, М.М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена адміністративно-правовій реалізації прав і свобод людини і громадянина. Автор статті роблять акцент на об’єкті адміністративно-правового регулювання, чим являються адміністративно-правові відносини, що виникають між суб’єктами з приводу реалізації, охорони, захисту та відновлення їхніх порушених прав і свобод забезпечують права і свободи людини і громадянина. Також звертається увага на завданні адміністративного судочинства як справедливому, неупередженому та своєчасному вирішенні судом спорів у сфері публічно-правових відносин.Автор статті акцентують увагу на адміністративному судочинстві, що є одним із універсальних форм захисту прав і свобод людини і передбачає наявність інституту адміністративного оскарження в суді та вказує на його ознаки. Також в статті розкривається суб’єктність адміністративно-правових відносин та хто виступає суб'єктами захисту в таких відносинах.В подальшому автор зосереджує увагу на адміністративно-правовій реалізації прав і свобод людини і громадянина через адміністративну послугу у належній адміністративній процедурі, що передбачає певні форми захисту та розкриває останні. Авторами статті піднімається проблема адіміністративних процедур з надання адміністративних послуг, що безумовно є однією із форм захисту прав і свобод людини в адміністративному праві.У статті наголошується на тому що, вагоме місце у забезпеченні захисту порушених прав, свобод і законних інтересів громадян представляють механізми альтернативного вирішення спорів в адміністративному процесі, такі як адміністративна медіація. Наприкінці статті автором робиться висновок, де дається визначення, що собою являє адміністративно-правова реалізація прав і свобод людини і громадянина, та дається визначення адміністративно-правового захисту прав і свобод людини.