ВПЛИВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НА ФОРМУВАННЯ ПРИВАБЛИВОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ В КРАЇНІ - Скок, Павло Олександрович; Жураковський, Максим В’ячеславович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Зазначено, що інвестиції мають істотне значення для функціонування та розвитку економіки, вони визначають фундаментальні господарські процеси, що протікають на рівні економіки в цілому, її галузевих та регіональних сегментів, окремих суб'єктів господарювання. Інвестиції впливають обсяг громадського виробництва та зайнятості, структурні зрушення економіки, розвиток галузей і сфер господарства. Зростання виробничих інвестицій призводить до підвищення продуктивності праці та більш повного завантаження виробничих потужностей. Наявність достатніх інвестиційних ресурсів та їхнє раціональне використання є довгостроковим фактором розвитку національної економіки.Визначено, що державна інвестиційна політика це складова частина соціально-економічної політики, яка виражає ставлення держави до інвестиційної діяльності, вона визначає цілі, визначає напрями, визначає форми державного управління інвестиційною діяльністю в Україні. Слід сказати, що інвестиційна політика разом зі стратегією розвитку регіону розглядається з позиції державного управління капіталом. Уявімо деякі визначення в такому контексті. Інвестиційна політика – складова частина економічної політики, що проводиться державою, вона може встановлювати структуру та масштаби інвестицій, визначати напрями їх використання, шукати джерела одержання. Інвестиційна політика політика «задає тон», основні напрями, а ефективні механізми втілення політики у життя здійснюються за допомогою стратегічного плану. При цьому розуміється важливість формування концептуальних засад інвестиційної політики, що дозволяє формувати її як цілеорієнтовану. Де головною цільовою установкою є інвестиційне забезпечення процесу соціально-економічного розвитку регіону. У сукупності зі стратегічним плануванням інвестиційна політика представлятиме надійний інструмент, що сприятиме досягненню поставлених цілей у стратегічному плані розвитку регіонів. Інвестиційна політика сприятиме реалізації зафіксованих у стратегічному плані напрямів розвитку регіону, що сприятиме соціально-економічному регіональному розвитку. Інвестиційна політика у стратегічному плануванні служить барометром розвитку регіональної економіки, вона визначає динаміку економічного зростання та економічну стабільність регіону.