Правові аспекти розвитку антимонопольного законодавства України - Волинець, Віталій Валентинович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Проведено комплексне дослідження правових аспектів розвитку антимонопольного законодавства України з урахуванням сучасних трансформацій економічної системи, підсиленням ролі ринкових механізмів регулювання та стратегічного курсу держави на інтеграцію в ЄС. Розглянуто умови становлення антимонопольного законодавства, окреслено ключові етапи його трансформації відповідно до змін політико-економічного середовища та міжнародних зобов’язань України. Головну увагу приділено аналізу чинної нормативно-правової бази у сфері захисту економічної конкуренції, зокрема Закону України «Про захист економічної конкуренції» та пов’язаних з цим підзаконних актів. В процесі дослідження виявлено низку актуальних проблем, присутність нормативних прогалин, колізій, нечіткість повноважень Антимонопольного комітету України, а також недосконалість процедур контролю за діяльністю суб’єктів господарювання.У статті проведено аналіз впливу процесу євроінтеграції на модернізацію українського антимонопольного законодавства, зокрема в контексті гармонізації з Європейським Союзом. Сформульовано низку пропозицій щодо вдосконалення національної системи правового регулювання економічної конкуренції, серед яких - адаптація до європейських стандартів, посилення інституційної спроможності Антимонопольного комітету, впровадження ефективних механізмів контролю та відповідальності. Водночас констатовано, що вплив євроінтеграційних процесів на трансформацію антимонопольного законодавства України полягає в необхідності узгодження правових стандартів із правом Європейського Союзу, оскільки це є необхідною умовою підвищення ефективності державної політики у сфері захисту економічної конкуренції. Запропоновані напрямки вдосконалення, в тому числі й адаптація до європейських стандартів та зміцнення інституційної спроможності Антимонопольного комітету - є основою формування конкурентних відносин. Важливим залишається й питання впровадження чітких механізмів контролю, запобігання порушенням та притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання. В загальному, розвиток антимонопольного законодавства України має здійснюватися в руслі європейських інтеграційних процесів із урахуванням національної економічної політики.Ключові слова: антимонопольне законодавство, економічна конкуренція, Антимонопольний комітет України, правове регулювання, ринкова економіка, євроінтеграція, гармонізація законодавства, конкурентна політика.