Громадянське виховання в педагогічній спадщині Омеляна Вишневського: сучасний вимір - Дольнікова, Любов Василівна; Нанівський, Роман Семенович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена питанню формування громадянської компетентності сучасної молоді в контексті використання науково-педагогічної спадщини відомого українського вченого Омеляна Вишневського, який створив науково-обґрунтовану систему формування виховного ідеалу молоді в освітньому середовищі. В статті наведено детальний огляд літературних джерел, які висвітлюють засади виховання в освітньому закладі, формування громадянської компетентності, патріотизму, національної та громадянської ідентичності, моральних цінностей сучасної молоді, акцентовано на особливостях виховної роботи в період війни. Встановлено, що у своїй діяльності Вишневський підкреслював такі ключові аспекти громадянської освіти, які актуальні сьогодні, що потребують перегляду, аналізу та використання в організуванні освітнього процесу: формування національної свідомості, як основи громадянськості; виховання почуття обов’язку перед народом, відданості спільній справі; розвитку критичного мислення і самостійності; єдності слова і діла, як особиста громадянська активність педагога як приклад для учнів. Наголошено, що війна, інформаційна агресія, гібридні загрози вимагають формування в учасників педагогічного процесу громадянської компетентності, що охоплює здатність проявляти і демонструвати: знання про державу, її історію, права і свободи; активну громадянську позицію; моральну відповідальність і патріотизм; критичне мислення та протистояння дезінформації. Встановлено, що ідеї О. Вишневського безпосередньо резонують із цими потребами: акцентування у педагогічній спадщині на поєднанні національного та морального виховання створює основу для формування духовно сильного, активного, принципового громадянина; просвітницький підхід Вишневського відповідає сучасним моделям неформальної освіти, яка має величезне значення в умовах нестабільного процесу навчання під час війни; віра вченого в силу педагога як носія національного духу.