Вплив сезонності на споживчі звички українців: трансформація попиту, поведінки та моделей покупок - Васильців, Надія Михайлівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено трансформації споживчої поведінки українців у літній період 2023–2025 років в умовах повномасштабної війни, економічної нестабільності та соціальних зрушень. Особливу увагу приділено змінам у структурі витрат, переорієнтації на базові потреби, зростанню цінової чутливості та скороченню імпульсивного споживання. Проаналізовано динаміку попиту у сферах туризму, fashion-ринку, доглядової косметики, техніки та дитячих товарів. Висвітлено тенденції в електронній комерції та роль локальних брендів у новій економічній моделі. На основі зібраних даних сформульовано рекомендації для бізнесу щодо адаптації маркетингових стратегій до актуальних запитів споживачів, з урахуванням сезонності, поведінкових змін та інтеграції онлайн- і офлайн-каналів.