ПРАВОВА КУЛЬТУРА ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ДИСКУРС - Мукан, Наталія; Гельжинська, Тетяна; Рузяк, Тетяна; Гайдучок, Андрій (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкрито сутність правової культури як невід’ємної складової професійної підготовки здобувачів вищої освіти. Виконано теоретичний аналіз поняття «правова культура», охарактеризовано її структурні компоненти, функції та значення у процесі формування професійної компетентності майбутніх фахівців. Визначено взаємозв’язок між рівнем правової культури та якістю професійної діяльності. Обґрунтовано необхідність інтеграції правових знань, норм і цінностей у зміст освітніх програм. Окреслено основні педагогічні умови, що сприяють ефективному формуванню правової культури в освітньому процесі. Зроблено висновок про доцільність застосування системного і цілеспрямованого підходу до розвитку правової культури як ключового елементу підготовки соціально-відповідального, висококваліфікованого фахівця.