Підготовка науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва: філософічні, соціологічні, психологічні та педагогічні аспекти - Гельжинська, Тетяна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено концептуальну рамку підготовки науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва в умовах системи професійного розвитку університету, що ґрунтується на принципах міждисциплінарної теоретичної інтеграції. Обґрунтовується, що ефективна підготовка передбачає автентичне залучення до освітніх, наукових та інноваційних проєктів, які відображають складність реальних викликів вищої освіти та її взаємодії з бізнесом і суспільством. Теоретичне підґрунтя підготовки науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва в межах університетської системи професійного розвитку сформовано шляхом синтезу філософських, соціологічних, психологічних і педагогічних теорій і концепцій. До них належать: соціальний, когнітивний і радикальний конструктивізм, екзистенціалізм і прагматизм (філософія); теорії соціального капіталу, соціального підприємництва та соціального научіння (соціологія); теорія особистісного розвитку (психологія); концепція неперервного навчання, теорія навчання дорослих, трансформативне навчання та досвідне навчання (педагогіка). Інтеграція цих теоретичних засад забезпечує цілісне розуміння академічного підприємництва як динамічної та рефлексивної практики, що сприяє автономії, суб’єктності та інституційним інноваціям. Спираючись на цикл досвідного навчання К. Колба, який охоплює конкретний досвід, рефлексивне спостереження, абстрактну концептуалізацію та активне експериментування, дослідження розглядає академічне підприємництво не лише як набір компетентностей, що мають бути засвоєні, а як трансформаційний процес особистісного та професійного розвитку. Стаття робить внесок у дискурс реформування вищої освіти, пропонуючи системний підхід до професійного розвитку науково-педагогічних працівників, який узгоджує індивідуальне зростання з інституційною трансформацією. Акцентується потенціал середовищ досвідного навчання у формуванні підприємницької готовності та переосмисленні професійної ідентичності відповідно до змін академічного та суспільного контексту.