Модель стратегічного управлінського обліку на підприємствах таропакувальної галузі: концепція та структура - Луців, А.Я. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено комплексне дослідження моделі стратегічного управлінського обліку для підприємств таропакувальної галузі, що поєднує традиційні методи обліку, стратегічне планування та сучасні цифрові інструменти. Запропонована модель дозволяє не лише фіксувати минулі операції, а й прогнозувати майбутні фінансові та виробничі результати, забезпечуючи ефективний контроль витрат і підвищення рентабельності. Розглянуто структуру облікової інформації, яка включає виробничі, логістичні та маркетингові витрати, а також взаємопов’язані сектори інформаційно-обліковий, аналітико-прогностичний та управлінсько-регулятивний, що забезпечують цілісність управлінського процесу. На прикладі підприємства з виробництва картонної упаковки продемонстровано практичне впровадження моделі, що передбачає інтеграцію ERP-систем, формування нових шаблонів управлінської звітності та застосування ключових показників ефективності (KPI) для оцінки продуктивності, оптимізації ресурсів та підтримки стратегічного розвитку. Впровадження моделі сприяє підвищенню прозорості бізнес-процесів, зміцненню конкурентоспроможності та забезпеченню довгострокової стійкості підприємства в умовах високої конкуренції та динамічних змін ринку.