Роль медичного супроводу в індивідуалізації тренувань юних каратистів з урахуванням біоенергетичних типів метаболізму - Петренко, Наталія Володимирівна; Стасюк, Роман Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто значення медичного супроводу та урахування біоенергетичних типів метаболізму (БЕТМ) у побудові індивідуалізованого тренувального процесу юних каратистів. Показано, що диференціація навантажень на основі метаболічного профілю спортсмена дозволяє підвищити ефективність розвитку швидкісно-силових якостей, оптимізувати відновлювальні процеси та запобігати перевантаженням. Мета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально підтвердити доцільність урахування біоенергетичних типів метаболізму у поєднанні з медичним супроводом у процесі спортивної підготовки юних каратистів. Методи. У роботі використано анкетування тренерів, медико-біологічні обстеження, педагогічний експеримент та статистичний аналіз результатів. Результати. Встановлено, що домінуючим типом енергозабезпечення серед юних каратистів є анаеробний (57,2%), тоді як аеробний і змішаний типи виявлені у 26,6% та 16,2% відповідно. Результати свідчать, що тренувальні програми, адаптовані відповідно до метаболічного профілю, забезпечують більш гармонійний розвиток швидкісно-силових якостей, підвищують ефективність засвоєння техніко-тактичних дій і сприяють скороченню періодів відновлення. Зокрема, спортсмени, тренування яких проводилися з урахуванням БЕТМ та під постійним медичним моніторингом, продемонстрували більш стабільну динаміку зростання функціональних і технічних показників у порівнянні з контрольною групою. Висновки. Медичний супровід у поєднанні з урахуванням біоенергетичних типів метаболізму є ключовим чинником індивідуалізації тренувального процесу юних каратистів. Такий підхід дозволяє оптимізувати обсяг і інтенсивність навантажень, забезпечити ефективне відновлення та підвищити результативність змагальної діяльності, що має практичне значення для дитячо-юнацьких спортивних шкіл і секцій єдиноборств.Ключові слова: карате, біоенергетичні типи метаболізму, медичний супровід, індивідуалізація тренувань, швидкісно-силові якості, відновлення, спортивна підготовка.