Формування іншомовної професійної компетентності майбутніх дизайнерів середовища: філософський вимір - Шайнер, Ганна; Мукан, Наталія (Академічні візії, 2023)
Анотація. У статті досліджується проблема формування іншомовної професійної компетентності майбутніх бакалаврів з дизайну середовища крізь призму провідних філософських концепцій. Екзистенціалізм, як філософія людського буття, акцентує увагу на унікальності кожної особистості, її свободі, відповідальності та праві на самореалізацію. У контексті іншомовної професійної підготовки майбутніх дизайнерів середовища ця концепція сприяє формуванню суб’єктної позиції студента, визнанню його індивідуального потенціалу, розвитку внутрішньої мотивації, рефлексії та смислового осмислення професійного вибору. Філософія прагматизму пропонує практико-орієнтовану модель навчання, в якій знання набувають цінності через свою корисність, застосовність і здатність вирішувати реальні професійні завдання. Вона акцентує увагу на діяльнісній сутності людини, що дозволяє розглядати навчання як процес активного набуття досвіду, адаптації до змін і досягнення успіху. У професійній підготовці прагматизм сприяє формуванню компетентного фахівця, здатного ефективно застосовувати іноземну мову в різних ситуаціях, приймати рішення та реалізовувати себе через практичну діяльність у багатомовному професійному середовищі. Конструктивізм трактує пізнання як процес активного конструювання знань у взаємодії з соціальним середовищем. Він підкреслює значущість когнітивної активності, індивідуального досвіду та комунікативної взаємодії у формуванні уявлень про світ. У сфері іншомовної професійної підготовки конструктивізм актуалізує необхідність врахування індивідуальних мовленнєвих і пізнавальних здібностей здобувачів, створення умов для їхньої комунікативної активності, занурення в автентичні соціальні контексти та формування здатності до самостійного конструювання знань. Доведено, що інтеграція ідей екзистенціалізму, прагматизму та конструктивізму у формування іншомовної професійної компетентності майбутніх дизайнерів середовища дозволяє забезпечити його цілісність, гнучкість та ефективність. Запропоновані філософські орієнтири можуть слугувати концептуальним підґрунтям для оновлення змісту, методів і форм іншомовної професійної підготовки фахівців у галузі дизайну середовища, забезпечуючи її відповідність сучасним освітнім і соціокультурним викликам.Ключові слова: іншомовна професійна компетентність; майбутній фахівець; дизайнер середовища; філософські концепції; екзистенціалізм; прагматизм; конструктивізм.