Правова соціалізація внутрішньо переміщених осіб в Україні - Мельникович, Михайло (Академічні візії, 2025)
Анотація. Актуальність статті зумовлена необхідністю глибшого осмислення процесу правової соціалізації внутрішньо переміщених осіб в Україні в умовах війни та посилення цифровізації публічних сервісів. Збройна агресія російської федерації спричинила безпрецедентні масштаби внутрішнього переміщення населення, що поставило перед державою нові завдання у сфері правового забезпечення, інтеграції та гарантування правового захисту громадян. У цьому контексті особливої ваги набуває вивчення механізмів соціально-правової адаптації переселенців, визначення факторів, які впливають на цей процес, та ідентифікація бар’єрів, що ускладнюють його ефективність.У статті здійснено концептуалізацію правової соціалізації внутрішньо переміщених осіб, яка розглядається як поєднання правових знань, навичок та практик, що забезпечують здатність індивідів ефективно взаємодіяти з державними інституціями. Особливу увагу приділено ролі цифровізації, яка значно трансформує доступ до правової інформації та адміністративних послуг, спрощуючи комунікацію з органами влади, але водночас породжуючи нові виклики, зокрема у сфері цифрової грамотності.Результати дослідження свідчать, що процес правової соціалізації переселенців визначається комплексом зовнішніх і внутрішніх чинників. До ключових з них віднесено рівень нормативно-правового забезпечення, якість надання публічних сервісів, доступність електронних платформ та інституційну підтримку, а також індивідуальні особливості правосвідомості громадян. Водночас бар’єрами залишаються недостатня поінформованість окремих категорій населення, психологічна вразливість та соціально-економічні труднощі, що загострюються в умовах воєнного стану.Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості вдосконалення державної політики у сфері інтеграції внутрішньо переміщених осіб, розроблення адресних освітніх та інформаційних програм, а також зміцнення інституційної спроможності органів влади шляхом поєднання правових і цифрових інновацій. Наукова новизна роботи полягає у поєднанні правового та соціального підходів до вивчення процесу правової соціалізації в умовах сучасних кризових викликів.Ключові слова: правова соціалізація, внутрішньо переміщені особи, цифровізація, публічні послуги, інтеграція, правова культура, воєнний стан.