Оптимізація системи фізичної підготовки прикордонників з урахуванням гендерних особливостей - Ковальчук, Роман; Шинкарук, Віктор; Гриців, Марія (Академічні візії, 2025)
Анотація. Оптимізація системи фізичної підготовки прикордонників вимагає комплексного підходу, що враховує не лише професійні вимоги, а й соціокультурні чинники, зокрема гендерні особливості. Врахування гендерних аспектів у процесі фізичної підготовки прикордонників передбачає створення умов для рівного розвитку фізичного потенціалу усіх військовослужбовців, незалежно від статі. Це вимагає перегляду методичних підходів до організації занять, удосконалення навчальних планів, підготовки фахівців, обізнаних у питаннях гендерної чутливості, а також формування інклюзивного освітнього середовища. У даній статті зроблено спробу проаналізувати ключові проблеми впровадження гендерного підходу у фізичну підготовку прикордонників та окреслити шляхи його подальшого розвитку як необхідного елементу сучасної військової освіти.Ключові слова: гендер; гендерний підхід; спорт; фізичне виховання; військова освіта.