Інноваційна спроможність, інноваційний потенціал та інноваційна варіативність інструментів навчання в умовах реформування освіти - Пушкарьова, Тамара Олексіївна; Гриценко, Олександр Петрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проведено семантичний аналіз категоріальних словосполучень «інноваційна спроможність», «інноваційний потенціал» та «інноваційна варіативність» таких інструментів навчальної діяльності, як: галузевий стандарт, освітня програма та навчальний підручник. Наведено тлумачення означених фразеологізмів і представлено зіставно-логічну матрицю їх системно-відмінних й змістовно-тотожних характеристик. Означено формат кореляційного зв’язку між лексемами «спроможність», «потенціал» і «варіативність» у контексті реалізації всього інноваційного ресурсу засобів організації, нормування та проведення навчального процесу в закладах загальної середньої освіти за умов розбудови Нової української школи. Розкрито природу синергетичного ефекту, який набуває прояву за умов узгодженої та цілеспрямованої взаємодії набору ключових інструментів навчальної діяльності на всіх щаблях функціонування закладів освіти під час реформування структурного каркасу освітньої парадигми.Ключові слова: інструменти навчання, інноваційність, спроможність, потенціал, варіативність, реформування системи національної освіти.