Потенціал штучного інтелекту у генерації динамічних сценаріїв для тактико-спеціальної підготовки фахівців сектору безпеки - Слонь, Андрій Георгійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано педагогічний потенціал штучного інтелекту у формуванні системи динамічних сценаріїв для тактико-спеціальної підготовки фахівців сектору безпеки України. Дослідження розкриває трансформацію освітньої парадигми в умовах повномасштабного вторгнення рф, коли підготовка кадрів безпеки потребує нових когнітивних моделей навчання, орієнтованих на прогнозування, адаптацію та прийняття рішень у ситуаціях високого ризику. Показано, що інтеграція штучного інтелекту забезпечує перехід від інструктивної до аналітично-інтерактивної моделі педагогічної взаємодії, у межах якої навчальний процес набуває властивостей когнітивного партнерства між людиною та алгоритмом.Запропоновано класифікацію динамічних сценаріїв із застосуванням ШІ, що включає реактивний, адаптивний, прогностичний, симуляційно-аналітичний, кризовий і рефлексивно-аналітичний типи. Розкрито їхню дидактичну функцію як засобу розвитку ситуаційного мислення, управлінської гнучкості та когнітивної стійкості. Доведено, що алгоритми машинного навчання здатні створювати навчальні середовища з ефектом когнітивної непередбачуваності, у яких курсанти набувають досвіду рефлексивного аналізу, прогнозування й адаптивного управління.У результаті дослідження визначено, що штучний інтелект виступає не допоміжною технологією, а дидактичним агентом, який бере участь у формуванні педагогічної дії. Його інтеграція сприяє розвитку аналітичної культури, стратегічного мислення й автономності рішень. Обґрунтовано, що симбіоз когнітивних можливостей людини й алгоритмічної логіки створює підґрунтя для формування інтелектуально-комунікативної моделі освіти сектору безпеки, зорієнтованої на професійну відповідальність, адаптивність і готовність до дій у невизначених умовах.Ключові слова: штучний інтелект; динамічний сценарій; когнітивне партнерство; сектор безпеки; тактико-спеціальна підготовка; педагогічна інтеграція.