Аналітика ризиків втрати цифрових активів упродовж життєвого циклу власника - Закаблуківський, Артем Валерійович (Академічні візії, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості випадків, пов'язаних із втратою, несанкціонованим доступом або знищенням цифрових активів, зокрема криптовалют, токенів і персональних даних, що становить значні економічні й репутаційні загрози для окремих осіб та інституцій. Мета статті – дослідити ризики втрати цифрових активів на різних етапах їхнього життєвого циклу – від формування і зберігання до використання, передання й утилізації – та окреслити аналітичні підходи, що дають змогу за допомогою технологічних, організаційних і правових інструментів мінімізувати ці ризики. Результати дослідження показують, що кожен етап життєвого циклу активу створює специфічні конфігурації загроз. Висновки свідчать, що ефективний захист цифрових активів вимагає постійного моніторингу й адаптивного управління, а не ізольованих запобіжних заходів. Розвиток цифрової грамотності, впровадження багаторівневих систем автентифікації та шифрування, а також застосування правових інструментів, таких як цифрові заповіти й контракти про управління активами, формують основу стійкої цифрової власності.