Використання віртуальних лабораторій у викладанні методів моніторингу бродіння - Бурдінський, Іван Володимирович (Академічні візії, 2025)
Цифровізація освіти та впровадження інформаційних технологій зумовлюють потребу у пошуку нових практик підготовки фахівців біотехнологічного профілю. Метою дослідження є аналіз ефективності застосування віртуальних лабораторій у навчанні методів моніторингу процесів бродіння. Для досягнення цієї мети було використано порівняльний аналіз традиційних і цифрових практик лабораторного навчання, зокрема педагогічне моделювання, що дало змогу оцінити переваги віртуальних технологій та визначити оптимальні способи їхньої інтеграції в освітній процес. Показано, що використання віртуальних лабораторій сприяє підвищенню рівня засвоєння теоретичного матеріалу, розвитку практичних умінь і навичок, не потребуючи вартісного лабораторного устаткування. Зазначено, що інтеграція таких технологій в освітній процес сприяє створенню безпечного й гнучкого середовища для формування професійних компетенцій майбутніх фахівців харчових технологій. У висновках підкреслено доцільність впровадження змішаних форм навчання з використанням віртуальних симуляторів для підвищення ефективності засвоєння теоретичних знань та розвитку практичних умінь.