Теорія і методика фізичного виховання як основа формування професійної компетентності майбутніх фахівців галузі А7 Фізична культура і спорт - Тищенко, Валерія Олексіївна; Зубов, Вадим Олексійович; Марамуха, Наталія Петрівна; Ковальчук, Лідія Валеріївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто сучасні тенденції розвитку теорії і методики фізичного виховання (ТМФВ) в умовах трансформації освітнього простору України та глобальних змін у підходах до професійної підготовки майбутніх фахівців галузі А7 Фізична культура і спорт. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування й розроблення педагогічних засад удосконалення викладання дисципліни «Теорія і методика фізичного виховання» у закладах вищої освіти в умовах цифрової трансформації освіти. Об’єкт дослідження – професійної підготовки майбутніх фахівців галузі А7 Фізична культура і спорт у системі закладів вищої освіти. Предмет дослідження – методичні засади, зміст і педагогічні умови викладання дисципліни «Теорія і методика фізичного виховання» в умовах компетентнісного та цифрово орієнтованого підходів до навчання. Визначено, що сучасна методика фізичного виховання переходить від репродуктивної моделі навчання до діяльнісно-компетентнісної, у центрі якої – формування здатності студента до саморегуляції, критичного мислення й застосування знань у реальних педагогічних ситуаціях. Обґрунтовано роль ТМФВ як інтегративної дисципліни, що поєднує педагогічні, психологічні, фізіологічні, валеологічні та цифрово-аналітичні складові. Запропоновано концепцію оновленого змісту навчального курсу, що базується на принципах інтеграції, адаптивності, цифровізації та доказової педагогіки. Розкрито педагогічні умови ефективного викладання ТМФВ: варіативність освітніх траєкторій, поєднання теорії з практикою, формування аналітичної культури студента, використання цифрових освітніх платформ і симуляцій. Доведено, що інноваційне викладання ТМФВ забезпечує формування професійної готовності майбутніх педагогів до роботи в умовах постійних соціальних і технологічних змін.Ключові слова: теорія і методика фізичного виховання, компетентнісний підхід, професійна підготовка, інноваційні технології, аналітична культура, цифровізація освіти.