Правове регулювання підприємницької діяльності у сфері сільського господарства: адміністративно-правовий аспект - Шевчук, Оксана (Академічні візії, 2024)
Анотація. Стаття має на меті висвітлити адміністративно-правові засади регулювання підприємницької діяльності в аграрному секторі України. Актуальність теми пояснюється стратегічним значенням сільського господарства для національної економіки, а також ефективними механізмами державного управління у зазначеній сфері. У статті наведено аналіз сучасного стану нормативно-правового забезпечення діяльності суб'єктів сільськогосподарського бізнесу. У статті розглянуто систему забезпечення правового регулювання, яка включає конституційні норми, профільні закони, підзаконні акти та міжнародні зобов'язання України. Значна увага приділяється аналізу адміністративно-правових норм, що визначають процедуру підприємницької діяльності, встановленню вимог до суб'єктів господарювання, а також регулюванню процедур державного нагляду та контролю. Висвітлено ключові проблеми правового регулювання: фрагментарне законодавство, суперечності між нормативними актами різних рівнів, надмірну деталізацію окремих процедур та недостатньо визначені правові механізми. Також висвітлено колізії норм різних галузей права, що ускладнюють правозастосовчу практику та створюють перешкоди для розвитку агробізнесу. Зокрема, досліджено адміністративний механізм спрощення процедур підтримки країн-членів Європейського Союзу та захисту прав, зарубіжний правовий досвід аграрного підприємництва в країнах ЄС. Визначено можливості адаптації позитивних практик до українських реалій з урахуванням національних особливостей агросектору, із системою державної підтримки та інструментами захисту прав підприємців. Аналіз допоміг сформулювати пропозиції щодо вдосконалення адміністративно-правового регулювання шляхом систематизації законодавства, усунення правових прогалин, оптимізації дозвільних процедур та підвищення ефективності захисту прав підприємців. Запропоновано конкретні зміни до чинних нормативних актів, спрямовані на створення сприятливого правового середовища для розвитку аграрного бізнесу. Результати цього дослідження мають як теоретичне, так і практичне значення для подальшого розвитку адміністративно-правової науки, вдосконалення законодавства та правозастосовчої практики у сфері регулювання підприємницької діяльності в сільському господарстві. Ці висновки можуть бути використані в процесі розробки законів, навчально-методичних матеріалів, діяльності органів державного управління.